Topp 10 sätt att göra våra rätter hälsosammare

Vill du laga hälsosammare versioner av dina favoritrecept utan att förlora smaken? Aldrig rädd, här är några tips som hjälper dig att anpassa dina favoritrecept för att minska fett, socker, salt, kalorier och öka fibern utan att ändra din normala diet radikalt.

1. Klipp ner på fetter

Om du steker, använd en bra non-stick pan och torra stekpannor (t ex i fråga om hakade). Att lämna oljan kan skära 45 kalorier per tesked i din måltid. Om din mat torkar ut, lägg inte till mer olja, tillsätt lite vatten. Använd fetter och oljor som är höga i goda fetter (poly- och monoomättade fetter), t.ex. olivolja och försök att använda mindre än receptet föreslår.

2. Klipp ner på salt

De flesta recepten indikerar att du måste lägga till salt. Byt ut salt med alternativa kryddor som peppar, örter, kryddor, citronsaft, vinäger eller senap. Låt folk krydda sin egen mat efter provsmakning – de kommer sannolikt att lägga till mindre. Du kan äta mer salt då tror du, använd vår saltkalkylator för att ta reda på hur mycket salt som verkligen är i din mat.

3. Klipp ner på socker

Experiment genom att använda mindre socker när du baka – de flesta kakor kommer att fungera även om mängden socker i receptet halveras. Föremål som fruktkakor, fruktscones och tebröd kan tillverkas utan tillsats av socker, eftersom den torkade frukten kommer att ge sötma. Det är dessutom bättre för dina tänder.

4. Öka fibern

Använd bruna alternativ av ris, pasta och bröd för att öka fiberhalten i recept som hjälper dig att känna dig fylligare i längre tid. Istället för att använda allt vanligt vitt mjöl i recept, använd en blandning av fullkorn och vanlig mjöl vid bakning, t.ex. när du gör äppelkrummor – kan du också lägga till gröt havre för att göra den bästa crunchy och lägga till mer fiber! Topprätter kräver vanligtvis konditorivaror, till exempel kycklingpai, med potatismos i stället.

5. Soppa och grytor

Låt din buljong, gryta eller soppa svalna och skumma bort fettet som samlas på toppen av vätskan. Byta ut några av de traditionella fettkötten i stews med pulser som ärtor, bönor och linser kan spara kalorier och fett samt lägga till fiber.

6. Såser och dips

Byt grädde, helmjölk och gräddfil med halvskummad och skummjölk eller yoghurt med låg fetthalt. Lågfett yoghurt och fromage frais kan användas på varma eller kalla puddingar och i dips istället för grädde, dubbelkräm eller grekisk yoghurt. Fromage frais är färsk, skummad ko mjölkost, men är mer som naturlig yoghurt. Det är inte lämpligt för matlagning.

7. Ost

Använd starka smaksatta ostar som mogen cheddar eller blåost i salta rätter – du kan använda mindre och ändå få all smak. Om du inte gillar den starka smaken av sådana ostar använder du bara feta alternativ av dina favoriter. Grateost istället för skivning som det kommer att sprida lätt över en maträtt och du kan använda mindre. Byt gräddeost med låg fetthalt gräddeost.

8. majonnäs

Byt majonnäs i sallader med naturlig yoghurt eller lågfettfrön. Fortsätt försök med att använda vinaigretteförband och betjäna dem på sidan. När du gör smörgåsar, välj majonnäs eller smör, inte båda.

9. Grönsaker

Smaka kokta grönsaker med örter istället för smör eller olja. Byt lite kött i rätter som herdens paj, grytor och lasagne, med grönsaker och pulser (ärter, bönor och linser). Det är ett bra sätt att dölja grönsaker för de noga ätarna.

10. Kött

Trim fettet från kött och ta bort huden från fjäderfä innan du lagar mat. Baka sedan, grill, mikrovågsugn, stek eller poch i stället för stekning. Placera köttet på grillstället vid grillning – det gör att fettet kan droppa bort. Om du lagar malet kött, bruna det och dränera fettet innan du lägger till andra ingredienser.

Våra öppettider

Varje dag serverar vi en speciellt komponerad lunchmeny med smaker från det norrländska köket. Kontakta oss för information om dagens rätter samt bordsbokning.

Lunch 95kr

Serveras måndag – lördag

Affärslunch 315kr

Tre rätters affärslunch serveras måndag – fredag

Affärslunchen avnjuter ni i vår separata restaurangdel